BEE GEES SKABTE DE STØRSTE HITS

Klik på Bee Gees - logoet ovenfor, og læs meget mere

Historien om Bee Gees er både historien om 3 brødres succes i 5 årtier, men også en historie om ukuelighed, stædighed og en indgroet tro på sig selv, om op og nedture i en nådesløs branche og ikke mindst om store familietragedier.

 

De tre Gibb-brødre, Barry, Robin og Maurice startede deres karriere i Australien, hvor de som store børn lagde grundstenen til det, der skulle blive den længst eksisterende supergruppe i musikkens historie.

Oprindelig kom de fra England, nærmere bestemt fra Manchester, hvor de voksede op

 

Bee Gees udgav i årene 1963 til 1966 en stribe singler på det australske marked, og i disse år modnedes nødvendigheden af at, hvis man for alvor skulle slå igennem – internationalt, så skulle man tilbage til England igen. Det var der det skete.

Og i begyndelsen af 1967 vendte Bee Gees tilbage til England, forhåbningsfulde og med en tro på at de nok skulle slå igennem. De fik kontakt med manager Robert Stigwood, som allerede havde haft lejlighed til at lytte til nogle demo-bånd med brødrene, og hans begejstring herskede der ingen tvivl om. I løbet af få dage havde Bee Gees tegnet en 5-årig kontrakt med manager Robert Stigwood. Og det første hit var allerede på trapperne, i bogstaveligste forstand. ”New York Mining Disaster 1941” blev nemlig skrevet i trappeopgangen til Polydor Records i London.

 

De næste 3 år udgav Bee Gees 4 albums og en stribe singler bl.a. tidløse klassikere som ”To Love Somebody”, ”Words”, ”Massachusetts” og ”I Started A Joke” - og det store internationale gennembrud var en realitet, men de 3 år var også de mest hæsblæsende for Bee Gees. De var konstant i studiet, konstant på turné og medvirkede i alle former for TV-shows. Og det tærrede på kræfterne i Bee Gees, og en kortvarig splittelse var på vej. Robin Gibb forlod gruppen, og fik et kæmpehit med ”Saved By The Bell”, samtidig med at Bee Gees fortsatte med Barry og Maurice Gibb – og hits som bl.a. ”Don’t Forget To Remember”, men den store succes udeblev for brødrene, både sammen og hver for sig.

 

Derfor gik der ikke længe før brødrene fandt sammen igen, men deres succes var i mellemtiden blevet nul-stillet. De måtte næsten i bogstavelig forstand starte helt forfra. Det eneste de havde med sig, var deres ukuelighed, deres stædighed og deres stærke familiebånd – og så lige deres navn – Bee Gees.

Fra 1970 til 1974 udgav Bee Gees 4 albums, med variabel succes og i begyndelsen kunne de kun få jobs i små klubber i England.

De fik dog gradvist fat i deres publikum igen, og en ny tro på fremtiden anedes, dels fordi de fik kontakt til amerikanske producere, og fordi kollegaen Eric Clapton anbefalede Bee Gees at flytte til USA, nærmere bestemt Miami, hvor Clapton havde produceret en af sine helt store succes’er.

Det var også i mødet med nye producere og mediefolk i USA, at Bee Gees begyndte at få øjnene op for at metoden til succes skulle være en anden – ”lyt til hvad de spiller på radiostationerne”, blev der sagt.

 

I 1975 udgav Bee Gees albummet ”Main Course”, med producer Arif Mardin i ryggen, nye studiefaciliteter i Miami og de store gennembrudshit ”Jive Talkin’” og ”Nights On Broadway”. Det var også på dette album, Bee Gees for første gang luftede falset-sangens nye muligheder.

 

I starten af 1977 befandt Bee Gees sig lige midt i deres karrieres andet årti, og i et lille sidespring til studiet Le Château, lidt uden for Paris. Her havde de netop færdiggjort et live-album, og var derefter gået i gang med at skrive nye sange til deres næste album.

En dag ringede manager Robert Stigwood til Bee Gees og fortalte at de skulle holde pause i arbejdet med det nye album. Han skulle nemlig lige bruge 4 nye sange til et filmprojekt, som han var i gang med. Filmen var baseret på Nik Cohn’s artikel ”Tribal Rites of the New Saturday Night” i magasinet ”New York”.

 

Bee Gees fik aldrig et manuskript til filmen, kun et kort resumé fra Robert Stigwood. Udfra dette skrev Bee Gees 4 helt nye sange – på rekordtid – ”How Deep Is Your Love”, ”Stayin’ Alive”, ”Night Fever” og ”If I Can’t Have You”. Til den film, der kom til hedde ”Saturday Night Fever”, om den unge Tony Manero fra Brooklyn, der bevæger sig fra sit triste liv til kongen af dansegulvet hver lørdag aften.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I november 1977 udkom soundtrackalbummet til ”Saturday Night Fever”, blot en måned før filmen havde verdenspremiere. ”Saturday Night Fever” regnes i dag som den film, der på banebrydende vis genoplivede diskokulturen i 1970’erne. Selve soundtrackalbummet var i en årrække det mest sælgende album, og har på verdensplan solgt over 27 millioner eksemplarer.

 

Første halvdel af 80’erne tog Bee Gees-succes’en endnu en drejning. Bee Gees valgte at bruge tiden dels på at producere for andre og dels at pleje egne solo-interesser. Det blev bl.a. til store succes’er for Barbra Streisand, Diana Ross, Kenny Rogers og Dolly Parton. Og solo-albums fra Robin og Barry Gibb.

 

Bee Gees eksisterede dog stadig, dels med soundtracket til en efterfølger for ”Saturday Night Fever”, og i slutningen af 80’erne atter med et kæmpestort comeback, med megahittet ”You Win Again”. Nu indtog Bee Gees for alvor hele verden. En stor verdensturné bragte dem ud i alle tænkelige hjørner af kloden, fra Australien – og til Danmark. Og på 10 år – 6 albums – og endnu flere hits. Bee Gees var med ét blevet en supergruppe.

 

I lyset af denne status, udgav Bee Gees deres næste album i 2001, og det skulle desværre blive det sidste.

 

I 2003 døde Maurice Gibb. Og i naturlig forlængelse heraf stoppede Bee Gees. Og en af deres flotteste sange nogensinde ”Immortality”, indspillet af Celine Dion, med Bee Gees på backing vokal, fik pludselig en tragisk og skærende genklang, da Robin Gibb 9 år senere døde af kræft. Dertil skal tilføjes at brødrenes lillebror Andy døde tilbage i 1988.

 

Tilbage er den ældste af brødrene, Barry Gibb. Han har nu skabt sig en solokarriere, hvor han bl.a. hylder sine afdøde brødre og synger en god portion af de allerstørste Bee Gees-hits igennem tiderne.

 

Projektørerne er atter tændt til tonerne fra ”Tragedy” og ”Stayin’ Alive”.

Vidste du også at –

Familien Gibb immigrerede til Australien i 1958, både fordi de lokale myndigheder i Manchester havde fået nok af brødrenes skarnsstreger og mange lovovertrædelser og fordi faderen Hugh havde svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

Barry Gibb fik sin første guitar i julegave i 1955, da han var 9 år. Og at de tre Gibb-brødre aldrig har lært at skrive noder.

Bee Gees har haft nr. 1 hits i 4 årtier, og modtaget 7 grammy-priser

Har solgt mere end 110 millioner albums

Bee Gees har haft 5 singler på den amerikanske top 10 – på én gang

Bee Gees har haft 6 nummer 1 hits i træk på den amerikanske hitliste